Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 1
BLOG

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας!

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να λερώσουμε ένα ρούχο μας με ένα δύσκολο λεκέ όσο προσεκτικοί και αν είμαστε! Με αποτέλεσμα να μας πιάνει άγχος και πανικός στη σκέψη πώς θα το αφαιρέσουμε, διότι αυτό μπορεί να είναι το καινούργιο μας μίντι φόρεμα που μόλις αγοράσαμε και επιλέξαμε να το φορέσουμε σε ένα επίσημο τραπέζι ή ακόμα και το σύνολο πουκάμισο παντελόνι που φορούσαμε στην δουλειά μας.

Έτσι και εμείς επιλέξαμε τους πιο δύσκολους λεκέδες, και σας παρουσιάζουμε τρόπους με τους οποίους μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από αυτούς.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 2

Πριν όμως δείτε τους τρόπους  που μπορείτε να αφαιρέσετε ένα λεκέ, υπάρχουν κάποια tips που δεν πρέπει να ξεχνάτε, κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωποι με ένα λεκέ σε ένα ρούχο σας.

Όταν δημιουργηθεί ένας λεκές, όσο πιο γρήγορα τον αφαιρέσετε τόσο πιο εύκολα θα απαλλαγείτε από αυτόν, ισχύει για όλους τους λεκέδες.

Το υγρό απορρυπαντικό πιάτων κάνει θαύματα! Είναι ένα προϊόν που σίγουρα υπάρχει σε κάθε σπίτι και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας στο λεκέ, διότι έχει την ιδιότητα να διασπά το λίπος.

Δεν χρησιμοποιείτε ποτέ ζεστό νερό γιατί θα το κάνετε χειρότερα. Σε μια λεκάνη, μουλιάστε το ρούχο σας και προσθέστε απορρυπαντικό πιάτων.

Σε ένα ευαίσθητο ρούχο, πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο απορρυπαντικό δοκιμάστε το πρώτα στην ανάποδη πλευρά σε μια μικρή επιφάνεια του για να δείτε, αν το συγκεκριμένο απορρυπαντικό δεν καταστρέφει το ύφασμα.

Λεκές από ιδρώτα   

Όταν φοράτε πολλές ώρες ένα πουκάμισο ή μια μπλούζα, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει, ό,τι στο σημείο της μασχάλης μπορεί να δημιουργηθεί ένας άσπρος ή κίτρινος λεκές ανάλογα με το χρώμα της μπλούζας ή του πουκάμισου που φοράτε. Στην περίπτωση όμως που έχει πλυθεί και δεν έχει φύγει ο λεκές μην ανησυχείτε γιατί υπάρχει λύση:

Αρχικά βρέξτε καλά το σημείο που είναι ο λεκές και ρίξτε πάνω του απορρυπαντικό. Αφήστε το να μουλιάσει όσες περισσότερες ώρες μπορείτε. Έπειτα ξεβγάλετε πολύ καλά το ρούχο και πλύντε το ως συνήθως. Αν ο λεκές επιμένει μπορείτε να τρίψετε στο σημείο λευκό ξίδι.

Λεκές από μελάνι

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 3

Είστε στο γραφείο και λερώθηκε το σύνολο σας σακάκι, παντελόνι με μελάνι. Μην στεναχωριέστε υπάρχει λύση και για αυτό. Μουλιάστε τα ρούχα σας για λίγη ώρα, σε χλιαρό γάλα. Μετά ξεπλύνετε καλά και πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο. Προσοχή! Όμως, μην τρίψετε το σημείο για κανένα λόγο, διότι η μελάνι έχει την ιδιότητα να απλώνεται. 

Λεκές από λάδι

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 4

Ένας λεκές από λάδι είναι σίγουρα ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες, οποίος μπορεί να δημιουργηθεί άθελα σας τρώγοντας σε ένα τραπέζι με τους φίλους και συγγενείς. Ειδικά, αν αυτό το ρούχο σας είναι το αγαπημένο σας μίνι, μίντι φόρεμα. Μην πανικοβάλλεστε όμως, απλά απλώστε μικρή ποσότητα υγρού πιάτων και αφήστε το να δράσει, έπειτα πλύνετε το στο πλυντήριο.

Αν όμως ο λεκές στο φόρεμα έχει στεγνώσει, απλώστε σόδα στο σημείο του λεκέ και αφήστε τη να δράσει, μετά ξεπλύνετε το με καυτό νερό. Ο λεκές από λάδι θα είναι παρελθόν!

Λεκές από τσίχλα

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 5

Αν κολλήσει τσίχλα σε κάποιο ρούχο σας, διόλου απίθανο! Είναι ένα συχνό φαινόμενο ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι.

Υπάρχει όμως λύση: Μπορείτε να περιποιηθείτε το λεκέ πριν το πλύσιμο με θερμότητα ή με πάγο. Μετά ξύστε και απομακρύνεται το σκληρό κομμάτι της τσίχλας. Στη συνέχεια εφαρμόστε απορρυπαντικό απευθείας πάνω στο λεκέ που δημιούργησε η τσίχλα και πλύντε το ρούχο. Ο λεκές θα εξαφανιστεί!

Λεκές από κερί

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 6

Συνηθισμένο φαινόμενο και σίγουρα στις περισσότερες γυναίκες έχει συμβεί γυρνώντας από την Ανάσταση του Πάσχα να διαπιστώνετε ό,τι έχει λερωθεί το καλό σας μάξι, μίντι, μίνι φόρεμα με κερί. Μην πανικοβάλλεστε μεν είναι δύσκολος λεκές αλλά υπάρχει λύση για να τον κάνουμε να φύγει.

Καταρχάς, πρέπει να αφήσουμε το κερί να στεγνώσει φυσικά από μόνο του. Μετά εφαρμόστε πάνω στο λεκέ πάγο, με αυτό τον τρόπο το κερί θα παγώσει και με την βοήθεια ενός χάρακα ξύστε και αφαιρέστε το. Έπειτα, καλύπτοντας τον λεκέ με χαρτί κουζίνας, σιδερώστε το σημείο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί πλήρως ο λεκές, χωρίς να καταστρέψετε το επίσημο, σας φόρεμα.

Λεκές από κόκκινο κρασί  

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 7

Έχετε φτιάξει ρομαντική ατμόσφαιρα στο σπίτι και απολαμβάνεται στιγμές χαλάρωσης με τον σύντροφό σας, πίνοντας κόκκινο κρασί. Όμως, λίγο από την απροσεξία σας χύνεται το κρασί στο μίνι φόρεμα που φορέσατε για την περίσταση.

Ο λεκές από κρασί είναι από τους δύσκολους λεκέδες που αν δεν αφαιρεθούν αμέσως αφήνουν στάμπα στο ρούχο. Γι’ αυτό το λόγο ρίξτε αμέσως λευκό ξίδι σε συνδυασμό με σόδα στην περιοχή που λερώθηκε, αφήστε το να δράσει και μετά πλύνετε το ρούχο σας.

Λεκές από κόκκινη σάλτσα

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 8

Ο λεκές από σάλτσα είναι ένας ακόμα πολύ δύσκολος λεκές, με τον οποίο σίγουρα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι.

Αν  λοιπόν έχει λερωθεί η μπλούζα σας ή το παντελόνι σας με κόκκινη σάλτσα αφαιρέστε τα υπολείμματα της σάλτσας και ενώ έχετε γυρίσει ανάποδα το ρούχο, ξεπλύνετε το με άφθονο νερό, μετά μουλιάστε το ρούχο σε μια λεκάνη με νερό και απορρυπαντικό και έπειτα πλύνετε το στο πλυντήριο ως συνήθως. Ο λεκές θα είναι παρελθόν!

Λεκές από σοκολάτα

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 9

Αυτός ο «γλυκός» λεκές θεωρείτε από τους πιο δύσκολους αλλά δεν είναι ακατόρθωτο το να αφαιρεθεί.

Το μυστικό είναι να το καθαρίσετε, αμέσως πριν προλάβει να ξεραθεί. Αρχικά, αφαιρέστε όση ποσότητα σοκολάτας μπορείτε, μετά βρέξτε καλά το ρούχο και ενώ έχετε αναμίξει  απορρυπαντικό πιάτων με χλιαρό νερό τρίψτε το λεκέ με μία οδοντόβουρτσα. Τέλος, πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο.

Λεκές από αίμα

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 10

Ο λεκές από αίμα μπορεί να αποτελέσει έναν από τους χειρότερους εφιάλτες για μια νοικοκυρά ειδικά, αν δεν αφαιρεθεί αμέσως και στεγνώσει. Το αίμα έχει την ιδιότητα να ποτίζει το ύφασμα και για αυτό το λόγο πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα.

Γυρίστε λοιπόν ανάποδα το ύφασμα και ρίξτε στο λεκέ κρύο νερό. Προσοχή! Ποτέ και για κανένα λόγο μην ρίξετε χλιαρό ή ζεστό νερό, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απλωθεί η στάμπα. Στη συνέχεια, φτιάξτε πάστα από αλάτι και νερό και τρίψτε κατευθείαν πάνω στο λεκέ από αίμα.

Αν ο λεκές έχει ξεραθεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα ή πράσινο σαπούνι με νερό. Ολοκληρώνοντας την διαδικασία πλύνετε το ρούχο.

Λεκές από κραγιόν

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 11

Για να αφαιρέσουμε το κραγιόν από το αγαπημένο μας καθημερινό φόρεμα, χρησιμοποιείστε το προϊόν ντεμακιγιάζ που χρησιμοποιείτε για το πρόσωπο, κάνει την ίδια δουλειά και στο ύφασμα. Εφαρμόστε λοιπόν λίγο προϊόν στην περιοχή του λεκέ και αφού το τρίψετε βάλτε το κατευθείαν στο πλυντήριο ρούχων.   

Άλλη λύση είναι το απορρυπαντικό πιάτων, εφαρμόστε μικρή ποσότητα στην περιοχή του λεκέ και αφού το αφήσουμε να δράσει για ένα τέταρτο περίπου, αφαιρούμε το λεκέ τρίβοντάς το με απαλές κινήσεις.

Επίσης μπορείτε να ψεκάσετε το λεκέ με λακ, αφήστε το σπρέι να στεγνώσει καλά  και πλύντε το στο πλυντήριο.

Λεκές από καφέ-τσάι

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 12

Οι λεκέδες από καφέ είναι πολύ συχνή καθώς το ρόφημα αυτό αποτελεί καθημερινή συνήθεια πολλών ανθρώπων.

Αν λοιπόν, έχετε λερωθεί από καφέ και βρίσκεστε εκτός σπιτιού ένα μωρομάντηλο θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση, αλλιώς αν βρίσκεστε στο σπίτι τρίψτε το λεκέ με μπύρα και ύστερα πλύντε το ως συνήθως.

Λεκές σε λευκά ρούχα

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επέμβουμε αμέσως! Εφαρμόστε υγρό πιάτων απευθείας στο λεκέ και τρίψτε με ανοιχτόχρωμο πανί. Αφήστε το ρούχο να μουλιάσει σε κρύο νερό για 10-15 λεπτά πριν το πλύνετε.  Στην περίπτωση που ο λεκές επιμένει τρίψτε το σημείο με βρεγμένο πανί, έχοντας απλώσει μαγειρική σόδα.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 13

Το λευκό ξίδι και το οξυζενέ είναι επίσης αποτελεσματικά. Προσοχή, όμως να αποφεύγεται να χρησιμοποιείτε χλώριο στα λευκά ρούχα, διότι ανάλογα με την ποιότητα του υφάσματος, υπάρχει περίπτωση το ρούχο σας να κιτρινίσει.

Λεκέδες μετά το πλύσιμο

Όταν δημιουργηθεί ένας λεκές, μπορεί πολλές φορές να μην το αντιληφθούμε και να το προσέξουμε ενώ, έχουμε τοποθετήσει το ρούχο στο πλυντήριο. Όσο είναι ακόμα βρεγμένο εφαρμόστε υγρό πιάτων ή απορρυπαντικό ρούχων και επαναλάβετε την πλύση. Ελέγξτε αν ο λεκές έχει αφαιρεθεί, στην περίπτωση που ο λεκές επιμένει επαναλάβετε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας! 14

Τώρα λοιπόν, που ξέρετε σε μια στιγμή απροσεξίας πώς να αφαιρέσετε έναν λεκέ μπορείτε άφοβα να φοράτε το αγαπημένο σας γυναικείο μάξι, μίντι, μίνι φόρεμα, είτε βρίσκεστε σε ένα επαγγελματικό δείπνο, είτε στο γραφείο. 

Απλοποιήστε την ζωής σας και στο εξής χρησιμοποιήστε αυτά τα κόλπα.

Προσοχή όμως! Μόλις δείτε το λεκέ, μην καθυστερήσετε να τον αφαιρέσετε. Σε αυτή την περίπτωση, η επίθεση είναι η καλύτερη λύση!

Ollala fashion e-shop